Kifli készítés receptje lisztből, cukorral, vajjal, kevés langyos vízzel és élesztővel, Az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.
Kifli
Equipment
- tepsi
- gyúródeszka és sodrófa
- sütőpapír
- folpack (a pihentetéshez)
Ingredients
- 1,2 dkg friss élesztő (vagy negyed csomag porélesztő)
- 1 dl tej
- 50 dkg finomliszt
- 12 g só
- 5 dkg vaj (esetleg margarin)
- 2,5 dl langyos víz
Tetejére szórhatunk:
- 1 csipet durva só
- 1 csipet magokkal (köménymag, szezámmag stb.)
Instructions
Előző nap elkészítjük a tésztát:
- Az élesztőt langyos vízben alaposan elkeverünk a cukorral, és felfutatjuk.
- Közben egy közepes tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a sót és a vizet,
- Végül a felfutatott élesztőt is hozzáadjuk, s az egészet alaposan összegyúrjuk.Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz. A cél, hgy egy ruganyos tésztát kapjunk.
- Ezután a tésztát lefedjük, s hagyjuk kelni legalább 45 percig meleg helyen. Ezalatt a duplájára nőhet.
A kifli forma kialakítása
- Miután a tészta megkelt, lisztezzük be a gyúródeszkát, és nyújtsuk ki rajta a tésztát kör alakban olyan vékonyra, amennyire csak a tészta engedi.
- Vágjuk szét nyolc egyenlő részre a kört, s a kapott cikkeket a szélesebb részénél kezdjük feltekerni.Amikor feltekertük, a két szélénél picit behajthatjuk, hgy jellegzetes kifli frmát kapjunk
- Ezután vegyük elő a tepsit, s az alját béleljük ki sütőpapírral.
- A tepsibe tesszük a kifliket, úgy elrendezve, hogy legyen helyük még kelni.
- Fedjük le a tepsit folpackkal és hűvösre tesszük kb 5 fokra (hűtő, erkély).
Másnap a sütéshez:
- A tésztát vegyük ki a hűtőből, s tegyük melegre (szobahőmérsékletre), hogy kicsit átmelegedjen.
- Közben melegítsük elő a sütőt kb 220 fokra.
- A kifliket sütés előtt jól vizezzük meg.
- Ha szeretjük a sós vagy a magos kiflkit, megszórhatjuk a kifliket nagy szemű sóval vagy magokkal (kömény, szezám stb.)
- A sütés első 10 percében fedjük le a tepsit (pl alufóliával) és süssük 220 fokon
- Folytassuk a sütést fedés nélkül még 15-20 percig, míg olyan sült nem lesz, ahogy nekünk jó.
- A kisült kifliket kivéve a sütőből hagyjuk picit kihülni.Majd tálalhatjuk egy gőzölgő kakaó vagy kávé mellé. Ha marad, akár finom szendvicset is készíthetünk belőle.
Gyakorlatias tippek a kifli elkészítéséhez
A fenti recept egy vizes kifli receptje. A tejes kifli receptje ebben csak abban tér el, hogy víz helyett tej kerül a tésztába folyadék gyanánt.
Sokan használnak sütő margarint a kelt tésztákhoz. De ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a keltésztából nem szabad a zsiradékot kispórolni.
Ezért ha margarint használunk a kifli receptjéhez, akkor:
- 20 dkg margarint és másfél deci vízet tegyünk a tésztába;
- a víz és a felfuttatott élesztő hozzáadása előtt a margarint alaposan dolgozzuk el a liszttel;
- s ha nem elég lágy az elkészült tészta, adjunk hozzá még fél deci vizet pluszban.
A nincs elég hely a hűtőben ahhoz, hogy a megformázott kifliket éjszakára hűtőbe tegyük, akkor a kész tésztát egyben is betehetjük a hűtőbe 6-8 órára (úgy is meg fog kellni).
Majd a tészta kinyújtását és a kifliformák kialakítását és a tepsibe helyezését reggel végezzük el.
Fontos! Amikor a kifliket feltettük a tepsire, csak akkor kapcsoljuk be a sütőt, hogy legyen 5-10 perce a tésztának, hogy a formázás után megkelljen.
S minden mást ugyan úgy csináljunk, ahgy fent a receptben le van írva.
Ha sütöttél a fenti recept alapján kiflit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, amit leírtam, az alapján ténylegesen elkészíthető-e.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket.