Kifli

Kifli

Reggeli friss kiflire sokan vágyunk. Ezt nem is olyan bonyolult megvalósítani. Nem kell hozzá korán kelni, ha elő tudjuk készíteni este, akkor reggel már egyszerű lesz kisütnünk a ropogós friss igazi házi kifliket, amivel meglephetjük a családot is és feldobhatjuk a napunkat.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Pihentetés, kelesztési idő 45 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Course péksütemények
Servings 4

Equipment

  • tepsi
  • gyúródeszka és sodrófa
  • sütőpapír
  • folpack (a pihentetéshez)

Ingredients
  

  • 50 dkg finomliszt
  • 12 g
  • 1 kávéskanál cukor
  • 5 dkg margarin (vagy teavaj)
  • 1,2 dkg friss élesztő (vagy porélesztő)
  • 2,5 dl langyos víz

Tetejére szórhatunk:

  • 1 csipet durva sóval
  • 1 csipet magokkal (köménymag, szezámmag stb.)

Instructions
 

Előző nap elkészítjük a tésztát:

  • A hozzávalókat összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz. Ekkor egy ruganyos tésztát fogunk kapni.
  • Hagyjuk kelni kb 45 percig meleg helyen. Ezalatt a duplájára nőhet.
  • Lisztezzük meg a gyúródeszkát, és nyújtsuk ki kör alakban vékonyra, amennyire csak a tésztát engedi.
  • Vágjuk szét nyolc egyenlő részre a kört. Nyújthatunk még rajtuk, ha tudunk.
  • Tekerjük fel őket kintről befele, hogy a csücske legyen kívül, úgy kiflisen :).
  • Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit.
  • A tepsibe tesszük a kifliket, úgy elrendezve, hogy legyen helyük még kelni.
  • Lefedjük a tepsit folpackkal és hűvösre tesszük kb 5 fokra (hűtő, erkély).

Másnap a sütéshez:

  • A tésztát tegyük melegre (szobahőmérséklet).
  • Melegítsük elő a sütőt kb 220 fokra.
  • A kifliket sütés előtt jól vizezzük meg.
  • Ízlés szerint megszórhatjuk a kifliket nagy szemű sóval vagy magokkal (kömény, szezám stb.)
  • A sütés első 10 percében fedjük le a tepsit (pl alufóliával) és süssük 220 fokon
  • Folytassuk a sütést fedés nélkül még 15-20 percig, míg kedvünkre való színt kapnak.
  • Ha kicsit hűlt, tálalhatjuk a gőzölgő kakaó, kávé mellé. Ha marad, akár finom szendvicset is készíthetünk belőle. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating