Kifli

Kifli készítés receptje lisztből, cukorral, vajjal, kevés langyos vízzel és élesztővel, Az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Kifli

Reggeli friss kiflire sokan vágyunk. Elkészíteni sem bonyolult, s viszonylag hamar megvan, ha a sütés előtti este a tésztát előkészítjük.
Ami szintén nem bonyolult, mert csak az összetevőket kell összegyúrni, el kell készíteni a kifli formákat, s hűtőben hagyjuk éjszakára az előkészített tepsit
Az előkészített tésztát reggel csak betesszük a felmelegített sütőbe, s már süthetjük is.
Ha nincs ehhez elegendő helyed a hűtőben a tepsi hűtéséhez, a recept után részletesen bemutatom, miként lehet akkor is viszonylag könnyen és gyorsan elkészíteni a reggelihez a kifliket.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Pihentetés, kelesztési idő 45 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Course péksütemények
Servings 4 főre

Equipment

  • tepsi
  • gyúródeszka és sodrófa
  • sütőpapír
  • folpack (a pihentetéshez)

Ingredients
  

  • 1,2 dkg friss élesztő (vagy negyed csomag porélesztő)
  • 1 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 12 g
  • 5 dkg vaj (esetleg margarin)
  • 2,5 dl langyos víz

Tetejére szórhatunk:

  • 1 csipet durva só
  • 1 csipet magokkal (köménymag, szezámmag stb.)

Instructions
 

Előző nap elkészítjük a tésztát:

  • Az élesztőt langyos vízben alaposan elkeverünk a cukorral, és felfutatjuk.
  • Közben egy közepes tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a sót és a vizet,
  • Végül a felfutatott élesztőt is hozzáadjuk, s az egészet alaposan összegyúrjuk.
    Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz. A cél, hgy egy ruganyos tésztát kapjunk.
  • Ezután a tésztát lefedjük, s hagyjuk kelni legalább 45 percig meleg helyen. Ezalatt a duplájára nőhet.

A kifli forma kialakítása

  • Miután a tészta megkelt, lisztezzük be a gyúródeszkát, és nyújtsuk ki rajta a tésztát kör alakban olyan vékonyra, amennyire csak a tészta engedi.
  • Vágjuk szét nyolc egyenlő részre a kört, s a kapott cikkeket a szélesebb részénél kezdjük feltekerni.
    Amikor feltekertük, a két szélénél picit behajthatjuk, hgy jellegzetes kifli frmát kapjunk
  • Ezután vegyük elő a tepsit, s az alját béleljük ki sütőpapírral.
  • A tepsibe tesszük a kifliket, úgy elrendezve, hogy legyen helyük még kelni.
  • Fedjük le a tepsit folpackkal és hűvösre tesszük kb 5 fokra (hűtő, erkély).

Másnap a sütéshez:

  • A tésztát vegyük ki a hűtőből, s tegyük melegre (szobahőmérsékletre), hogy kicsit átmelegedjen.
  • Közben melegítsük elő a sütőt kb 220 fokra.
  • A kifliket sütés előtt jól vizezzük meg.
  • Ha szeretjük a sós vagy a magos kiflkit, megszórhatjuk a kifliket nagy szemű sóval vagy magokkal (kömény, szezám stb.)
  • A sütés első 10 percében fedjük le a tepsit (pl alufóliával) és süssük 220 fokon
  • Folytassuk a sütést fedés nélkül még 15-20 percig, míg olyan sült nem lesz, ahogy nekünk jó.
  • A kisült kifliket kivéve a sütőből hagyjuk picit kihülni.
    Majd tálalhatjuk egy gőzölgő kakaó vagy kávé mellé.
    Ha marad, akár finom szendvicset is készíthetünk belőle.

Gyakorlatias tippek a kifli elkészítéséhez

A fenti recept egy vizes kifli receptje. A tejes kifli receptje ebben csak abban tér el, hogy víz helyett tej kerül a tésztába folyadék gyanánt.

Sokan használnak sütő margarint a kelt tésztákhoz. De ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a keltésztából nem szabad a zsiradékot kispórolni.

Ezért ha margarint használunk a kifli receptjéhez, akkor:

  • 20 dkg margarint és másfél deci vízet tegyünk a tésztába;
  • a víz és a felfuttatott élesztő hozzáadása előtt a margarint alaposan dolgozzuk el a liszttel;
  • s ha nem elég lágy az elkészült tészta, adjunk hozzá még fél deci vizet pluszban.

A nincs elég hely a hűtőben ahhoz, hogy a megformázott kifliket éjszakára hűtőbe tegyük, akkor a kész tésztát egyben is betehetjük a hűtőbe 6-8 órára (úgy is meg fog kellni).

Majd a tészta kinyújtását és a kifliformák kialakítását és a tepsibe helyezését reggel végezzük el.

Fontos! Amikor a kifliket feltettük a tepsire, csak akkor kapcsoljuk be a sütőt, hogy legyen 5-10 perce a tésztának, hogy a formázás után megkelljen.

S minden mást ugyan úgy csináljunk, ahgy fent a receptben le van írva.

Ha sütöttél a fenti recept alapján kiflit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, amit leírtam, az alapján ténylegesen elkészíthető-e.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket.

Jó étvágyat a kisült kiflikhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating