Kifli
Reggeli friss kiflire sokan vágyunk. Ezt nem is olyan bonyolult megvalósítani. Nem kell hozzá korán kelni, ha elő tudjuk készíteni este, akkor reggel már egyszerű lesz kisütnünk a ropogós friss igazi házi kifliket, amivel meglephetjük a családot is és feldobhatjuk a napunkat.
Equipment
- tepsi
- gyúródeszka és sodrófa
- sütőpapír
- folpack (a pihentetéshez)
Ingredients
- 50 dkg finomliszt
- 12 g só
- 1 kávéskanál cukor
- 5 dkg margarin (vagy teavaj)
- 1,2 dkg friss élesztő (vagy porélesztő)
- 2,5 dl langyos víz
Tetejére szórhatunk:
- 1 csipet durva sóval
- 1 csipet magokkal (köménymag, szezámmag stb.)
Instructions
Előző nap elkészítjük a tésztát:
- A hozzávalókat összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg egynemű nem lesz. Ekkor egy ruganyos tésztát fogunk kapni.
- Hagyjuk kelni kb 45 percig meleg helyen. Ezalatt a duplájára nőhet.
- Lisztezzük meg a gyúródeszkát, és nyújtsuk ki kör alakban vékonyra, amennyire csak a tésztát engedi.
- Vágjuk szét nyolc egyenlő részre a kört. Nyújthatunk még rajtuk, ha tudunk.
- Tekerjük fel őket kintről befele, hogy a csücske legyen kívül, úgy kiflisen :).
- Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit.
- A tepsibe tesszük a kifliket, úgy elrendezve, hogy legyen helyük még kelni.
- Lefedjük a tepsit folpackkal és hűvösre tesszük kb 5 fokra (hűtő, erkély).
Másnap a sütéshez:
- A tésztát tegyük melegre (szobahőmérséklet).
- Melegítsük elő a sütőt kb 220 fokra.
- A kifliket sütés előtt jól vizezzük meg.
- Ízlés szerint megszórhatjuk a kifliket nagy szemű sóval vagy magokkal (kömény, szezám stb.)
- A sütés első 10 percében fedjük le a tepsit (pl alufóliával) és süssük 220 fokon
- Folytassuk a sütést fedés nélkül még 15-20 percig, míg kedvünkre való színt kapnak.
- Ha kicsit hűlt, tálalhatjuk a gőzölgő kakaó, kávé mellé. Ha marad, akár finom szendvicset is készíthetünk belőle. Jó étvágyat!